Henrik Ekbloms teknologistipendium, vars syfte är att främja innovativ teknologisk utveckling i regionen, delades i år ut till två stipendiater. Som första presenterar vi Aapo Kantele, som tillbringat sin barndom i Karis.

Aapo studerar bioinformationsteknologi vid Aalto universitet. Han valde denna studieinriktning eftersom han genom den kan kombinera studier inom hälsoteknologi, programmering och neurologi. Aapos passion är att förbättra människornas hälsa och livskvalitet med hjälp av teknologi. 

Aapo Kantele

Inom programmering fascineras han av dess betydelse i dagens samhälle, liksom av de framtida möjligheterna programmering medför. Aapo är särskilt intresserad av artificiell intelligens och hur den kommer att användas under de kommande decennierna.

Intresset för hälsoteknologi härstammar från den komplexitet och fascination som biologiska system, särskilt människan, innebär. ”Jag vill i framtiden bidra till att förbättra människors hälsa och livskvalitet på ett eller annat sätt”, berättar Aapo.

Fascinerande studier och bransch i ständig utveckling

De mest inspirerande kurserna i Aapos studier har varit biofysik, som möjliggjorde en djupdykning i biologiska systemens funktion, samt kvantfysik, som öppnade dörren till kvantens värld. Aapo berättar att hans programmeringskunskaper har utvecklats genom kurser i programmeringsspråket Scala. Aapo rekommenderar studier inom bioinformationsteknik till alla som har ens lite intresse för branschen, eftersom den erbjuder breda möjligheter till varierande arbetsuppgifter.

Aapo säger att bioinformationsteknologi är ett av de snabbast utvecklande branscherna, så det är fortfarande svårt för honom att bedöma vilka arbetsuppgifter han kommer att ha efter examen. ”Jag tror att det viktigaste i framtiden är att kunna anpassa sig till förändringar och vara initiativrik”, bedömer Aapo. För närvarande verkar arbete med medicinska bildbehandlingsenheter och genetiska data vara särskilt intressant. Till exempel är "gensaxar" som CRISPR-Cas9, som kan redigera genetiska data, aktuella och potentiella teknologier.

Aapo tillbringar sin fritid med att spela cello, träna judo och studera främmande språk.

Vi på Karis Telefon önskar att stipendiet möjliggör byggandet av en ny effektivare dator, som hjälper Aapo i hans framtida studier. Vi gratulerar Aapo och önskar honom all lycka inför framtiden!